Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Ο Άγιος Παντελεήμονας


                                                             Ο Άγιος Παντελεήμονας

        Στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης συναντούμε πολύ συχνά το όνομα του Αγίου Παντελεήμονα. Πρώτα από όλα, ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα επί της οδού Φιλιππουπόλεως, ένας από τους μεγαλύτερους και ωραιότερους Ιερούς Ναούς της Μακεδονίας. Το πάρκο στη διασταύρωση Φιλιππουπόλεως με Ελευθερίας μετονομάστηκε σε πλατεία Αγίου Παντελεήμονα. Επίσης υπάρχει και ένας μικρός δρόμος κοντά στον Ιερό Ναό που φέρει το όνομα του Αγίου Παντελεήμονα. Ακόμη, συναντούμε κομματικές οργανώσεις που αναφέρουν το όνομα του Αγίου, προσδιορίζοντας φυσικά τη γεωγραφική έκταση δράσης π.χ. τοπική οργάνωση Ν.Δ και ΟΝΝΕΔ Αγίου Παντελεήμονα Αμπελοκήπων.

Ποιός όμως ήταν ο Άγιος Παντελεήμων γνωρίζουμε;

             Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε στη Νικομήδεια τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. και του δόθηκε το όνομα Παντολέων. Ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης και ονομάζονταν Ευστόργιος και η μητέρα του, η Εύβουλη, χριστιανή. Μετά τα πρώτα γράμματα μαθήτευσε κοντά στο γνωστό ιατρό της εποχής Ευφρόσυνο.
            Ο μικρός Παντολέων έχασε νωρίς τη μητέρα του. Τις χριστιανικές νουθεσίες της μητέρας του συνέχισε ο Άγιος Ερμόλαος, ο οποίος εκείνο τον καιρό ήταν ιερέας στη Νικομήδεια.
Μια μέρα λοιπόν, ενόσω σπουδαζε την Ιατρική Επιστήμη, είδε ένα παιδί στο δρόμο να πέφτει νεκρό από τσίμπημα ενός φιδιού. Ο Άγιος τότε συλλογίστηκε ότι εάν ο Χριστός ανάσταινε το παιδί και πέθαινε το φίδι, θα γινόταν ο ίδιος χριστιανός. Έτσι και έγινε…
τότε ο Παντολέων έτρεξε στον Άγιο Ερμόλαο για να τον βαπτίσει και να διδαχθεί το Χριστιανισμό.
       Ο Παντολέων με τη βοήθεια του Ιησού Χριστού και την προσευχή, άρχισε να γιατρεύει συμπολίτες του, με αποτέλεσμα η φήμη του να μεγαλώνει διαρκώς προκαλώντας το φθόνο των άλλων γιατρών, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Άγιο στο βασιλιά Μαξιμιανό. Ο βασιλιάς τον κάλεσε να απολογηθεί και να αλλαξοπιστήσει, γεγονός που δεν έγινε, με αποτέλεσμα να διαταχθεί ο αποκεφαλισμός του.
         Μετά τα βασανιστήρια και κατά τη διάρκεια του αποκεφαλισμού του ένα ακόμη θαύμα συνέβη. Το σπαθί με το οποίο θα γινόταν ο αποκεφαλισμός έλιωσε σαν κερί, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες που το είδαν να πιστέψουν στο Χριστό και να αρνηθούν τη διαταγή τους. Ο Άγιος προσευχήθηκε και τότε μια φωνή ακούστηκε από τον ουρανό, που έλεγε ότι στο εξής δε θα ονομάζεται Παντολέων αλλά Παντελεήμων και σε αυτόν θα προσεύχονται οι χριστιανοί ζητώντας ευσπλαχνία και ίαση. Μετά από το θαύμα αυτό και με παράκληση του ίδιου του Αγίου, έγινε η εκτέλεση του. Οι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί και άρχισαν να διακηρύττουν το λόγο του Ιησού Χριστού.
            Τη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα γιορτάζουμε στις 27 Ιουλίου.
                                                  απολυτίκιον Αγίου Παντελεήμονα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου