Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΝΔΡΑΚΙΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σας παρουσιάζω ένα μικρό αλλά περιεκτικό αφιέρωμα στο Σύλλογο Μανδρακιωτών Θεσσαλονίκης ''ο Βιότοπος'' που εδρεύει στους Αμπελόκηπους σε χώρο που τους παραχωρήθηκε προς χρήση από το δημοτικό συμβούλιο μετά από εισήγηση του Δημάρχου κ. Λάζαρου Κυρίζογλου.

Εμμανουήλ Ιωαννίδης 
Αντιδήμαρχος οικονομικών και διοίκησης


Το χωριό ΜΑΝΔΡΑΚΙ 

βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Σερρών. Είναι χτισμένο στους κεντρικούς πρόποδες της οροσειράς Μπέλλες (όρος Κερκίνη) και στις βόρειες όχθες της λίμνης Κερκίνης σε υψόμετρο 50 μέτρων . Στα νότια του χωριού περνάει ο ποταμός Στρυμόνας, ενώ είκοσι περίπου χλμ ανατολικά του χωριού συναντάμε το τελωνείο του Προμαχώνα. Το χωριό απέχει από τη Θεσσαλονίκη μόνο 100χλμ.

Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία (Σαμάκοβο) και από την Μικρά Ασία (συγκεκριμένα από τον Πόντο) και εγκαταστάθηκαν στο χωριό το 1924 - 1926. Το Μανδράκι ενώθηκε το 1948 με το χωριό Πετρινό, από το οποίο σώζεται σήμερα μόνο η εκκλησία του Προφήτη Ηλία.

Η ονομασία του χωριού προήλθε από τα αρχαία τείχη που σώζονται ακόμα και σήμερα στην ανατολική πλευρά του. Σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκαν την εποχή του Μ.Αλεξάνδρου και σχηματίζουν μία μάνδρα. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η αρχαία πόλη «Σίντια» ήταν το σημερινό Μανδράκι.

Το Μανδράκι συνδυάζει το δέος του βουνού με την ομορφιά του υγρού στοιχείου. Το Μπέλλες είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα καταπράσινα βουνά της χώρας μας, γεμάτο πλατάνια, καστανιές, πρίνους, πεύκα και οξιές.

Η λίμνη Κερκίνη είναι κατά γενική ομολογία ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδος. Προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, Σύμβαση Ραμσάρ, Οδηγία 79/409 της Ευρωπαϊκής `Ενωσης και η Διεθνής Σύμβαση της Βαρκελώνης. Επίσης αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου "Φύση 2000" σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Το 1993 υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση 66272/93 για την οριοθέτηση του υδροβιότοπου, η οποία προσδιορίζει τις ζώνες προστασίας του και ρυθμίζει τις δραστηριότητες σε αυτές.

Διαθέτει 30 είδη ψαριών, 12 είδη αμφιβίων, 22 είδη ερπετών, 300 είδη πουλιών (50 απ΄αυτά αναγράφονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλουμένων Σπονδυλοζώων της Ελλάδας) και 58 είδη θηλαστικών.

Η πανέμορφη Λίμνη της Κερκίνης με τα σπάνια πουλιά, τα πολύχρωμα νούφαρα και το επιβλητικό βουνό Μπέλλες με το πυκνό δάσος, αποτελούν σπάνιο κόσμημα για τον Δήμο και την ευρύτερη περιοχή. 


Όποιος αποφασίσει να επισκεφθεί το Μανδράκι θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το μεγαλείο του καταπράσινου βουνού και την αξεπέραστη ομορφιά της λίμνης. 




Ο Σύλλογος Μανδρακιωτών Θεσσαλονίκης ''ο Βιότοπος'' ιδρύθηκε το 1997 από τους Μανδρακιώτες που ζουν στη Θεσσαλονίκη.

Πολύ σύντομα συσπείρωσε όλους τους Μανδρακιώτες και έθεσε ως κύριο στόχο του τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των απανταχού Μανδρακιωτών καθώς και τη διαφύλαξη της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού.

Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί 240 ενεργά μέλη, που ταυτόχρονα δραστηριοποιούνται στην Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων & Σωματείων Νομού Σερρών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, καθώς και στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με μοναδικό στόχο την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής και την προβολή του φυσικού της πλούτου. 

Το Μανδράκι Σερρών συνδυάζει το δέος του βουνού με την ομορφιά του υγρού στοιχείου. Το Μπέλλες είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα καταπράσινα βουνά της χώρας μας, γεμάτο πλατάνια, καστανιές, πρίνους, πεύκα και οξιές.

Η λίμνη Κερκίνη είναι κατά γενική ομολογία ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδος. Προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, Σύμβαση Ραμσάρ, Οδηγία 79/409 της Ευρωπαϊκής `Ενωσης και η Διεθνής Σύμβαση της Βαρκελώνης. Επίσης αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου "Φύση 2000" σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Το 1993 υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση 66272/93 για την οριοθέτηση του υδροβιότοπου, η οποία προσδιορίζει τις ζώνες προστασίας του και ρυθμίζει τις δραστηριότητες σε αυτές. 

Ένας από τους βασικούς στόχους του Συλλόγου είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη του χωριού αλλά και την επανασύνδεση με αυτό των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται μακριά του.

Με βασικό μέλημα τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου ο Σύλλογος Μανδρακιωτών έχει υλοποιήσει μια σειρά από αξιόλογες εκδηλώσεις από τις οποίες ενδεικτικά σας αναφέρουμε:

1. Διοργάνωση παραδοσιακών χορευτικών ομάδων, και ζωντανή παρουσίαση αυτών σε εκδηλώσεις όπως στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συνέδρια, τηλεόραση, εορταστικές εκδηλώσεις κλπ.

2. Συμμετοχή του Χορευτικού Τμήματος του Συλλόγου στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. στα πλαίσια του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Γεωλογίας.

3. Διατηρούμε τράπεζα αίματος στο Νοσοκομείο
ΑΧΕΠΑ

4. Συνεχής και στενή επικοινωνία με τη γενέτειρα για τη διατήρηση των ηθών και εθίμων του χωριού και της περιοχής γενικότερα


5. Ηθική και υλική συμπαράσταση των μελών

6. Διοργανώσεις τακτικών γιορτών στη Λέσχη, χοροεσπερίδων, εκδρομών, καλοκαιρινών και αποκριάτικων εκδηλώσεων στο χωριό και στη Λέσχη Θεσσαλονίκης, κλπ.

7. Έκδοση ετησίων εντύπων με αναδρομές δράσης

8. Αδελφοποίηση με την Ένωση Παλαιών Προσκόπων του Δήμου Αμπελοκήπων

9. Κάθε χρόνο διοργανώνονται από το Σύλλογο σε συνεργασία με τους χωριανούς, τριήμερες εκδηλώσεις στο Μανδράκι για την γιορτή του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου. (το κοντινότερο Παρασκευο-Σαββατοκύριακο)

Με θεατρικές, μουσικές λαϊκές και παραδοσιακές βραδιές, με φαγητό, άφθονο κρασί και χορό, καλούμε χορευτικά σχήματα άλλων Συλλόγων. Επίσης διοργανώνουμε διαγωνισμούς για μικρούς και μεγάλους, όπως αγγειοπλαστική (2005), ζωγραφική, ποδηλατικό αγώνα για παιδιά, αγώνα μπάσκετ, τσουβαλοδρομίες, τάβλι και πολλά άλλα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

info@mandraki.eu

Τηλέφωνο & FAX 2310 742 800 

Ταχυδρομική διεύθυνση:

Πολιτιστικός Σύλλογος Μανδρακιωτών

Θεσσαλονίκης & Παραρτήματος Μανδρακίου

Πέραν 61 – 63 (πάροδος) 

ΤΚ 56123 Αμπελόκηπoι

Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου